Gültekin Uysal geçmişi çabuk unutmuş! Akıllara durgunluk veren 28 Şubat açıklaması
Erzurum Güncel- Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, 28 Şubat'ın yıl dönümünde akıllara durgunluk veren bir açıklama yaptı.
İttifaktaki ortakları CHP ve İYİ Parti'nin postmodern darbe sürecinde yaptıklarını unutmuş gibi görünen Uysal, "28 Şubat'ın tüm gerçek mağdurları Millet İttifakı içinde. Ürünleri olanlar iktidarda" dedi.
Yeni Asya gazetesine konuşan Uysal, "28 Şubat'ın ruhu AKP ve Sayın Erdoğan'ın şahsında yaşıyor" diye konuştu.
Türkiye, 28 Şubat'ın karanlık dönemine CHP'nin başını çektiği vesayet odaklarının baskısıyla girmişti. O dönem SSK Genel Müdürü olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başörtüsü için "Bir metrelik bez parçası" ifadesini kullanıyor; İçişleri Bakanı olan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, "MGK kararlarının uygulanması gerektiğini" söylüyordu.
AYNI GÜLTEKİN UYSAL: CHP İKTİDARLARI YOKLUK, KUYRUK DÖNEMİ
Demokrat Parti Genel Başkanı olmasının hemen ardından Yeni Asya gazetesine konuşan Gültekin Uysal’ın CHP iktidarları dönemini “yokluk, kuyruk, karaborsa dönemi” olarak nitelediği, milletin asla CHP’nin “dayatmacı ve ceberrut” çizgisiyle örtüşmediğini söylediği belirlendi.
TÜRKİYE'DE BAŞÖRTÜSÜ YASAĞININ TARİHÇESİ
KAMUDAKİ İLK BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI CHP DÖNEMİNDE OLDU
CHP uzun yıllar boyunca başörtü yasağının en büyük destekçisi oldu. Bülent Ecevit'in başbakan olduğu 1978'de, CHP hükümetinin Çalışma Bakanlığı ilk defa resmi olarak kadın memurların başörtüsü örtmesini yasakladı.
12 Eylül darbesinden önce üniversitelerde başlayan yasaklar, farklı şehirlerde yayılarak devam etti.
Darbenin ardından 1983'te üniversitede önce serbest bırakılan başörtüsü, Danıştay'a götürülerek tekrar yasaklandı. 1984'te kaldırılan yasak, 1987'de yeniden yürürlüğe kondu. Turgut Özal'ın girişimleriyle çıkan iki düzenleme de Anayasa Mahkemesi'nde iptal edildi.
1990'da çıkarılan yeni kanun, SHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Mahkeme, SHP'nin talebini reddetti.
KANUNSUZ BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI
28 Şubat sürecinde, Yüksek Öğrenim Kurulu 1997'de kanuna aykırı şekilde karar alarak üniversitelerde başörtüsünü yasakladı. Başörtülü öğrencilerin sadece derse girmesi değil, kampüs içinde dolaşması bile yasaklandı.
O günlerde, Kılıçdaroğlu başörtüsünü "Bir metrelik bez parçası olarak" aşağılıyordu.
MERVE KAVAKÇI BAŞÖRTÜLÜ OLDUĞU İÇİN YEMİN EDEMEDİ
1999'da milletvekili seçilen Merve Kavakçı, başörtülü olduğu için Meclis'te DSP'li milletvekilleri tarafından protesto edildi, DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit tarafından zorla salondan çıkarıldı.
CHP, 2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde eşi başörtülü birinin aday olmaması için ortalığı ayağa kaldırdı. 27 Nisan muhtırasıyla yeni darbe için süreç hazırlanmak istendi.
CHP BAŞÖRTÜSÜ SERBESTLİĞİ İÇİN OY VERMEDİ
2008'de üniversitelerdeki başörtüsü yasağı 411 milletvekilinin oyuyla kaldırıldı. CHP bu oylamada karşı oy verdi.
2013'te de başörtülü olarak kamuda çalışma yasağı sona erdi.
CHP'NİN İSTEĞİYLE BAŞÖRTÜSÜ SERBESTLİĞİ KALDIRILDI
Başörtü yasağının kalkması kararını Kemal Kılıçdaroğlu'nun da aralarında olduğu CHP'li milletvekilleri Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. DSP'li milletvekillerinin de desteğini alan CHP, değişikliğin iptali veya yok hükmünde kabul edilmesini ve yürürlüğün durdurulmasını istedi.
Yüksek Mahkeme, CHP'nin talebini kabul ederek başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğini iptal ettiği ve yürürlüğünü durdurdu.
Bu sırada, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya da 14 Mart 2008'de "laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği" iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'nde parti kapatma davası açtı.
CHP, başörtüsünün yeniden yasaklanması için uğraşırken diğer taraftan da 2008'de başörtüsü açılımı adı altında parti programı düzenledi ve çarşaf giyen kadınlara rozet taktı.
2009'da kaset skandalıyla genel başkan değişti. CHP'nin yeni Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Başörtülü kızlar üniversiteye rahatlıkla girecek ve bunu CHP çözecek" dedi. Ancak bir gün sonra, "Kızlar okula türbanla gidecek demedim" diyerek geri adım attı.
28 Şubat'ı dilinden düşürmeyen Kılıçdaroğlu yakın zamanda yaptığı açıklamada, "28 Şubat mağdurları ile de barışacağız; 28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz" demişti.
Ancak Kılıçdaroğlu'nun, 1998'de SSK Genel Müdürü olduğu dönemde başörtülü çalışanlar hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun o dönem yaptığı açıklama şöyle:
"Başbakanlık genelgeleri doğrultusunda personelimizden kılık kıyafet yönetmeliğine uymasını istiyoruz. Personelin birçoğu türbanını çıkarırken, bir kısmı türban üzerine peruk takmaya başladı. Mahkeme kuralları var. SSK avukatları da bu kurallara uymak zorunda. Türbanla duruşmalara girme konusunda ısrar etmeleri ve mahkemeye girememeleri üzerine, görevlendirildikleri davalar tehlikeye giriyor."
- Hınıslı kadınlardan 'evet' sözü
- Recep Aydın ve ekibi geceli gündüzlü çalışıyor
- Bakan Akdağ Oltu’da
- Palandöken İlçe Başkanlığından 15 Temmuz kahraman kadınlar sergisi
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- İlham Aliyev Parkı Törenle Açıldı
- Vanlı çocuk gülme krizine soktu
- Bilal Erdoğan hedefi 12’den vurdu
- Başbakan ile ayakkabı boyacısı arasında güldüren diyalog
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0850 302 20 29, +90 442 234 95 52 pbx GSM: +90 530 172 64 10 | Faks : + 90 442 234 26 41 | Haber Yazılımı: CM Bilişim