Erzurum Seçimleri- 18 maddelik Anayasa değişikliği referandumu için seçim yasakları başladı. Oy verme işlemi doğudaki 32 ilde saat 07.00’de, diğer illerde ise saat 08.00’de başladı. Saat 07.00’da oy verme işleminin başladığı illerde sandıklar saat 16.00’da, saat 08.00’de oy verme işleminin başladığı illerde ise saat 17.00’de kapanacak ve tasnife geçilecek.
Seçim yasakları ne zaman kalkacak (bitecek)? Seçim yasakları neler?
Oy verme gününden önceki gün (15.04.2017), saat 18.00'den sonra yapılacak yayınlarda, propaganda maksatlı ve oy vermenin tam bir serbestlikle yapılmasına tesir edebilecek mahiyette haber, yorum ve köşe yazısı yayınlanması yasak olacak.
Seçim günü 18.00-21.00 saatleri arasında radyolarda ve her türlü yayın organlarında sadece YSK tarafından seçimle ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Seçim günü saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, gerek görürse yayın yasağını yarın saat 21.00'den önce de kaldırabilecek.
Siyasi partiler veya adaylar, oy verme gününden önceki 24 saate kadar olan sürede radyo ve televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj, panel gibi programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecekler, açık veya kapalı yer toplantıları radyo ve televizyonlarda canlı yayınlanabilecek, son 24 saat içinde ise benzeri program ve toplantılar yayınlanamayacak.
OY SAYIMI HERKESE AÇIK
Sandık alanına kimin girip kimin girmeyeceğine sandık kurulu karar verir. Oy sayım ve tasnif işlemleri açıktır. Her seçmen bunu oy vermenin bitiminden sonra izleyebilir. Sadece çok kalabalık olursa, seçmenlerin belirli alanının dışında izlemesine karar verilir. Bu sınır da sandık kurulunca belirlenir. Müşahitler de zaten sandık başında durabilirler.”
5 ADIMDA NASIL OY KULLANILACAK
1-) NEREDE OY KULLANACAKSINIZ: Seçmenler kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanabilecek. Oy vermeye seçmen bilgi kağıdınızla gidin. Seçmen kağıdınız ulaşmadıysa YSK’nın sitesinden, e-devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağınız yeri öğrenebilirsiniz.
2-) TC NUMARALI KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN: Oy verme günü yanınıza seçmen bilgi kağıdının yanısıra Türkiye Cumhuriyeti (TC) kimlik numarasını taşıyan; TC Kimlik Kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensubu mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayın.
3-) BELGELERİNİZİ VERİN: Oyunuzu kullanırken sandık kurulu görevlisine kimliğinizi verin. Görevli seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.
4-) MÜHRÜN KURUMASINI BEKLEYİN: Referandumda oy pusulaları iki renkten oluşacak. Beyaz kısımda “Evet”, kahverengi bölümde “Hayır” seçeneği yer alacak. Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Oy pusulasında tercih ettiğiniz alana “Tercih” mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlü yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun.
5-) İMZA ATIN: Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.